We Włoszech wyrabia się ponad sześćset gatunków serów, w tym zarówno tradycyjne i klasyczne, jak i wariacje o wielu smakach, na przykład z dodatkiem pieprzu, trufli, ziół. Włochy to lider na skalę świata pod względem liczby zarejestrowanych i chronionych wyrobów rolniczych. Najpopularniejszym włoskim serem jest parmezan – twardy ser z mleka krowiego. Jest ziarnisty, kruchy, często używany do przystawek, makaronów, a także pizzy.Nie mniej znane włoskie sery to ricotta – miękka, biała „maź”, najczęściej używana jako farsz do ravioli lub w deserach (sernik z ricotty), mascarpone – kremowy, serowy król włoskich deserów (np. w tiramisu), mozzarella (miękka, ze świeżego, najlepiej bawolego mleka – najlepsza do pizzy).
-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- Pan WordPress o Kuchnia Włoska
Archiwa
Kategorie
Meta