Przyprawy kuchni włoskiej

Zostało już wspomniane, że kuchnia włoska byłaby niczym bez przypraw, takich jak:

Oregano – inaczej lebiodka pospolita, o korzennym, lekko gorzkim, lecz bardzo aromatycznym smaku. Głównie stosowane do dań z pomidorami, a także do sosów, więc8 często spotyka się je na pizzy, w spaghetti, a także w daniach mięsnych.

Bazylia – ulubione zioło Włochów, dodawane niemal do każdej potrawy, zarówno pod postacią suszoną, jak i świeżych listków. Ważną zasadą jest dodawanie bazylii pod koniec gotowania, inaczej dania włoskie stracą jej aromat. Warto spróbować pizzy z liśćmi zerwanej wprost z doniczki bazylii.

Estragon – „sól” ziołowa, często zastępuje bowiem w potrawach prawdziwą sól, ze względu na swój posmak. Najczęściej stosowany jako dodatek do zup i sałatek.

Tymianek – pełen aromatu, zarówno na świeżo, jak i suszony. Lekko gorzki i pikantny, o orzeźwiającym zapachu. W kuchni włoskiej najczęściej wykorzystywany jest do farszów, mięs, zapiekanek (lasagne), a także jako przyprawa do serów.

Rozmaryn – bardzo aromatyczna przyprawa, jedna z najbogatszych w olejki eteryczne spośród włoskich ziół. Do właściwości rozmarynu należy ułatwianie trawienia, dlatego też często stosuje się go do potraw tłustych, mięsnych.

Przyprawy najczęściej są dopełnieniem dań z makaronem, a także mięs, ryb i owoców morza. Włosi dodają ich odrobinę i najczęściej na świeżo – właśnie to gwarantuje niesamowity smak potraw. Przyprawami wydobywa się aromat produktów, nie zaś go maskuje – jak to często bywa w naszej codziennej kuchni.

Przyprawy włoskiej kuchni świetnie uzupełniają się nawzajem i mogą być stosowane dość uniwersalnie. Możesz więc wykonać własną mieszankę wszystkich opisywanych przypraw, zamiast dodawać każdą z nich oddzielnie.