Kuchnia włoska to przede wszystkim:
Sałatka Caprese – prosta, efektowna, włoska sałatka na bazie pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii.
Pizza – kluczem jest przepis na klasyczne, tradycyjne ciasto. Czym powinna charakteryzować się idealna, włoska pizza? Przepisy tradycyjnych Włochów opisują przede wszystkim zastosowanie mąki typu 00, przygotowanie bardzo cienkiego ciasta oraz użycie mozzarelli z bawolego mleka.
Focaccia – domowe, włoskie pieczywo z ziołami, tutaj dodatkowo z pomidorkami koktajlowymi. Pizza różni się od focacci tym, że jest bardziej bogata w dodatki (ma większy stosunek dodatków do samego ciasta), natomiast w focacci to ciasto jest głównym elementem, a pomidory czy zioła znajdują się na niej w niewielkiej ilości. Foccacia ponadto jest grubsza, pulchniejsza od tradycyjnej pizzy.
Spaghetti – to najlepsza, najbardziej pomidorowa włoską „pasta”. Popularna także w wersji z owocami morza.
Lasagne – przekładana makaronem, włoska zapiekanka z sosem mięsnym i serowym. Do spaghetti i do lasagne Włosi używają najróżniejszych dodatków, ale najpopularniejsze z nich to: warzywa (bakłażany, pomidory), karczochy, oliwki, a także mielone mięso wieprzowe, wołowe czy drób. Włosi kochają też spaghetti i lasagne z owocami morza, na przykład tuńczykiem, krewetkami, a nawet małżami.
Dania mączne, jak pierożki i kluski: ravioli (podawane najczęściej jako oddzielna potrawa, z farszem z ricotty), gnocchi (ziemniaczane kluski podawane zwykle z sosem pomidorowym albo pesto), tortellini (podobne do polskich uszek, podawane w sałatkach albo z dodatkiem pomidorów i szynki parmeńskiej).
Potrawy rybne i z owocami morza, na przykład najpopularniejsze we Włoszech tagliatelle z różnego rodzaju owocami morza czy fettuccine. Do popularnych dań rybnych we włoskiej kuchni należą ponadto: grillowana dorada na warzywach, łosoś z grilla, pstrąg z masełkiem czosnkowym czy dorsz w sosie szpinakowym.