Desery

Jednak Włochy byłyby krajem bardzo smutnym bez słodkiego zakończenia każdego dania głównego. Mimo że obiady włoskie są syte, to Włosi zawsze znajdą miejsce na deser. Do najpopularniejszych włoskich deserów należą:

Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki (kremówki) z musem owocowym.

Tiramisu – kawowo-biszkoptowy, przekładany kremem mascarpone.
Czym powinno charakteryzować się prawdziwe tiramisu? Przede wszystkim krem wręcz musi być zrobiony na bazie mascarpone, a nie żadnego innego sera ani śmietany.       4 W prawdziwym tiramisu nie ma też likieru, jest za to kawa lub ewentualnie włoskie wino Marsala. Także biszkopty powinny być specjalnego rodzaju – twarde i kruche, najlepiej Savoiardi.

Cannoli – rurki nadziewane kremem z ricotty, najczęściej spotykane na Sycylii.

Próbuj z różnymi smakami tiramisu. Możesz np. przygotować wersję przekładaną puree owocowym. Najlepiej będą tu smakować owoce jagodowe, jak truskawki, borówki, maliny. Albo te bardziej egzotyczne: marakuja, ananas, melon. Taki świeży posmak przyda się tam szczególnie, jeśli podajesz tiramisu po włosku – na koniec kilkudaniowego obiadu lub kolacji.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *