Zwyczaj picia kawy we Włoszech to także swoista celebracja. Każdy rodzaj tego napoju może być spożywany tylko o ściśle wyznaczonych porach – tak mówi włoska tradycja. Najpopularniejsze kawy, wypijane na terenie Włoch, to espresso, cappuccino i café latte. Prawdziwa kawa dla Włocha to espresso – mocne, czarne, dosłownie na dwa małe łyki. Najczęściej espresso pije się na szybko, stojąc przy barze, a nie – jak byśmy sobie wyobrażali – sącząc przy porannej gazecie. Espresso to kawa „bezpieczna” dla ludzi spoza Włoch – można ją pić o dowolnej porze dnia i nocy. Inaczej sprawa ma się z mlecznymi albo słodzonymi kawami, jak cappuccino i café latte. Te napoje są przeznaczone tylko do (notabene, słodkiego) śniadania, a wypijane po godzinie 11:00, albo wręcz po obiedzie, to prawdziwe faux pas.
-
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
- Pan WordPress o Kuchnia Włoska
Archiwa
Kategorie
Meta