Kuchnia Włoska

Włoskie jedzenie ma swoje charakterystyczne, podstawowe cechy. Natomiast trzeba dodać, że każdy region tego śródziemnomorskiego kraju cechuje się osobliwymi daniami lub dodatkami kulinarnymi. I tak na przykład kuchnia sycylijska słynie z deserów, podobnie jak dania włoskie z regionu Sieny. Można tam znaleźć wypieki i desery, takie jak: cassata (biszkoptowe ciasto z ricottą), cannoli (rurki nadziewane kremem), buccellato     1 (kruche ciasto z kandyzowanymi owocami), frutta martorana (migdałowe „cukierki”) czy też lody – gelato w wielu smakach. Kuchnia toskańska (Florencja) to duża popularność dań mięsnych (np. arista all Fiorentina – polędwica wieprzowa w ziołach, bisteccia all fiorentina – pieczony na ruszcie stek z kością). Neapol zaś to istna mekka miłośników pizzy. Ogólnie mówiąc, południe Włoch (np. kuchnia neapolitańska) szczyci się daniami mącznymi, makaronem, a także znacznymi dodatkami oliwy do potraw. Nietrudno tu o idealnie przygotowane gnocchi, ravioli, lasagne, spaghetti w wielu wariacjach, tak samo tagliatelle i wiele innych.

Im bardziej też na południe, tym większa popularność dań rybnych i owoców morza. Potrawy włoskie z południa opierają się o sery, głównie z mleka owczego (np. pecorino, ricotta owcza). Na północy z kolei stosuje się głównie nabiał z mleka krowiego (np. mozzarella w pizzy, grana padano jako dodatek do sałat, ricotta z mleka krowiego do deserów), tym bardziej, że tamtejsza kuchnia ma też mniej „bogate” menu pod kątem stosowanych w niej składników. Krowie przetwory są bardziej ekonomiczne. Dania włoskie z regionów północnych to więcej ryżu (np. polenta, risotto), częściej niż na południu używa się tu też masła. Częściej również jada się tam potrawy mięsne, niż z ryb i owoców morza. Zwykle dania włoskie na bazie mięs obejmują wołowinę, cielęcinę, mieloną wieprzowinę – są to najczęściej grillowane mięsa lub podsmażone, mielone mięso jako dodatek w lasagne, cannelloni, a także w sosie bolońskim do spaghetti.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kuchnia Włoska

  1. Pan WordPress pisze:

    Cześć, to jest komentarz.
    Aby skasować ten komentarz, zaloguj się i wyświetl komentarze tego wpisu. Wtedy zobaczysz opcje edycji oraz kasowania komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *